diumenge, 17 de maig del 2020

FINAL DEL BLOG!

Finalitza açí aquest blog, aquest viatge i aquest curs on hem pogut aprendre infinitat de recursos, formes de treballar amb les noves tecnologies i formes d'adaptar les classes a la web 2.0 i a les noves tecnologies. He de dir que m'ha agradat molt l'assignatura i he pogut ampliar la meua motxilla de coneixements, recursos didàctis i educatius.
Desde miniquests, murals o contes fins a relats virtuals i creacions audiovisuals hem pogut treballar i exposar a aquest blog, tot relacionat amb l'educació i en la forma de fer-la més atractiva, lúdica i motivadora per als alumnes.

Com a reflexió m'agradaría dir que en aquesta assinatura en tot moment hem pogut descobrir les apliacions dls diferents recursos tecnològics per a l'educació però no em tingut en compte si tots els alumnes tenen accés a aquestos recursos ja que hi han moltes famílies que no disponen d'ordinador per exemple. Per tant pense que en un futur hi ha que treballar tant en l'utilització educativa de les TIC com garantir l'accés de tots el alumnes a aquestos recursos.



Potser que crear una educació molt adaptada a les TIC on es done per supost l'accés de tot l'alumnat a aquestos dispositius sense que en la realitat siga així pot crear desigualtat social i desigualtat d'accés a l'educació.

És clar que aquest tema és difícil de tractar ja que la societat actual és desigual, la riquesa no està distribuida de forma igual i per tant, aquest tema és complicat i pense molt difícil de tractar o solucionar a aquesta assignatura però pense que per a futurs cursos hi hauria que tindre en compte aquest problema i dissenyar alternatives a les TIC o crear activitats a la web 2.0 que no necessiten un ordinador personal per a realitzar-les, pot ser un dispositiu mòvil o prestar dispositius electrònics per part del centre. És un tema complex però hi hauría que tindre en compte que el problema existeix i que no tots poden utilitzar les TIC.

En conclusió, com ja he dit anteriorment, aquesta assignatura m'ha agradat molt he pogut aprendre recursos i formes d'integrar les TIC a l'educació i pense que en el futur de segur utilitzaré i em serà de gran ajuda per utilitzar a les meues classes!


Classe 15/05/20

Durant aquesta classe hem exposat en 5 minuts cada equip les nostres programacions d'activitats creades a l'aplicació smart notebook. En el cas del nostre grup, ens hem pasat algo de temps i necessitarem controlar més el temps en futures exposicions. Hem pogut veure moltes unitats creades a aquesta aplicació i hem pogut veure projectes i activitats molt creatives i temes molt atractius per a treballar amb els nostres alumnes.

Respecte a l'aplicació, pense que és millorable ja que no dona marge de creativitat o de crear activitats diferents sense saber programar. Trobem activitats predisenyades que podem utilitzar i estan molt bé, però són activitats tancades que no donen marge de canvi. D'una altra banda també trobem la possibilitat de crear les nostres pròpies activitats, però consisteixen en arrastrar objectes únicament per tant de nou no hi ha marge de creativitat. Pense que la pdi és una ferramenta que amb una aplicació més oberta que notebook es podrien realitzar activitats més personals on a més d'arrastrar objectes es poguera dibuixar i crear activitats diferents. En tot cas, aquesta aplicació és la més utilitzada i no vull dir que no estiga ben feta, però m'hauria agradat que poguera donar més marge de personalització.

SMART Notebook Classroom Licencia Aula - Grupo Indeo

dijous, 14 de maig del 2020

Funcionament PDI

En aquesta entrada del blog explicaré com funciona i es configura la PDI o pissarra digital interactiva.
 A continuació en l'esquema es pot veure de forma resumida la conexió de la PDI al dispositiu electrònic que vullgam  utilitzar per transmetre la informació, en aquest cas un ordinador.





Primerament abans d'explicar les conexions de la PDI o pissarra digital interactiva vaig a explicar el funcionament de la pissarra. Aquest dispositiu electrònic es molt semblant al funcionament que pot tindre un projector de video ja que hi ha una imatge o contingut multimèdia que es projecta sobre una pantalla. En canvi, en el cas de la PDI, el sistema té un software o programa que transmet la informació dels llocs de la pantalla o pissarra on es pulsa o es manté el contacte per a dir-li al ordinador on ha de dibuixar o escriure, és a dir, aquesta pissarra respecte a un projector normal ens permet interactuar amb la informació, i aquesta interacció la permet el software integrat de la pantalla.

Per tant per a conectar la PDI necessitarem conexions  de video per a mostrar la imatge sobre la pissarra i conexions USB, aquestes conexions s'encarregaran de transmetre la informació d'aon es pinta o d'aon s'exerceix interacció, és a dir, els punts de la pisarra on es vol interactuar.

Per tant, per a la conexió tal i com mostra el esquema es conectara el ordinador a la corrent, s'encén el projector amb el seu cablejat corresponent i es conecta el cable HDMI i USB de l'ordinador a la caixa de conexions, la conexió USB anirà a la pisarra digital i la conexió HDMI anirà al projector que mostrarà la imatge sobre la pisarra. Una vegada conectat el hardware, hi ha que configurar el software o programes que controlaran el procés. En aquest cas s'utilitzarà Smart Notebook que haurem d'instalar a l'escriptori per a poder utilitzar la nostra pisarra


Una pizarra digital interactiva UltraHD de 84 pulgadas, nuevo ...





Classe 06/05/2020 INTERNET

Durant aquesta classe s'ha presentat el tema 11 del manual per part de l'equip 14 anomenat "Internet com a mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge".
Tal i com s'ha explicat al vídeo Internet és una ferramenta que ens permet crear situacions educatives i col·laboratives didàctiques per a treballar amb els nostres alumnes. Però, abans de entrar en els avantatges d'internet i la seua part aplicada a l'educació tenim que conèixer què és Internet. Internet va sorgir com una conexió d'ordinadors de la NASA que van conectar per transmetre informació d'un ordinador a un altre. És a dir, Internet tan gran com pareix va sorgir de la connexió per cable de dos ordinadors. Actualment Internet és una xarxa d'interconnexions d'ordinadors que va alrededor del món i encara que no ho parega, Internet és la conexió d'ordinadors mitjançant cables. Els nostres ordinadors es conecten a un servidor d'Internet que el que fa és transmetre informació i demanar informació que prové de servidors on hi ha mil·lions de Gigabytes d'informació i els usuaris d'internet mitjançant la nostra conexió a Internet guardem informació en aquests servidors que pot ser utilitzada per altres usuaris d'internet. Actualment la gran empresa i coneguda Amazon és propietària de grans servidors que ens permeten utilitzar Internet i la Web 2.0 tal i com la coneixem.
Comparativa de Amazon Web Services vs. Google Cloud-iNBest

Una vegada explicat què és internet i d'on va sorgir és important veure la faceta educativa d'aquest servei. Com han comentat les companyes, la gran ventatja d'internet és la posibilitat de crear la Web 2.0 (o web pensada per a un ús simple i d'un usuari sense coneixements informàtics ni de programació), aquesta web és basa en la creació, compartiment i ús d'informació, documents, treballs, etc. Per tant, la web 2.0 ens permet crear entorns educatius i cooperatius on els alumnes poden cooperar i treballar conjuntament cadascú desde la seua casa o desde la mateixa classe per realitzar projectes, realitzar WebQuests, compartir la seua informació, crear presentacions per a compartir amb els usuaris, etc.

Un altre punt que cal tractar d'internet és l'aspecte de seguretat. Com hem vist al principi del blog, internet és simplement mil·lions d'ordinadors interconectats que intercanvien informació a servidors que ens permet el seu ús posterior. Per tant, és important treballar amb els alumnes e informar de la importància de conèixer internet i utilitzar-lo amb responsabilitat ja que moltes vegades la informació que muntem a internet no va al servidor o ordinador que volem i una vegada es puja la informació a internet és molt difícil eliminar-la, per tant es important ensenyar a utilitzar internet amb responsabilitat i coneixen els riscos de no utilitzar-lo adequadament.

WordPress: 10 buenas prácticas en materia de seguridad para sitios web

D'una altra banda m'ha agradat molt de la presentació que han compartit "continents" o pàgines que ens permeten crear aules virtuals o zones on treballar amb els nostres alumnes, un gran conegut és Moodle, una plataforma utilitzada per milions d'estudiants on els professors penjen treball, vídeos, tests i permet treballar o repasar continguts a casa.


Per últim i com a conclusió, com hem pogut veure amb aquest tema, Internet és una ferramenta que ofereix infinites posibilitats per a treballar amb els nostres alumnes i fer l'educació més atractiva i motivadora creant aules virtuals, entorns cooperatius de treaball, etc. Però és important conèixer el funcionament d'internet i ensenyar a més d'utilitzar la web 2.0, a ser conscients d'utilitzar internet amb responsabilitat, sense muntar informació que no es vol, sent conscient que hi han molts bulos en la xarxa, contrastant informació, coneixent pàgines segures de la web, i coneixent a fer un bon ús de la xarxa. És clar que a primària és difícil ensenyar als alumnes el funcionament intrínsec d'internet, com es comparteixen els blocs de dades que es munten a servidors, però si que s'ha d'introduir conceptes com contrastar informació, no creure tot lo que troben en internet, no muntar informació que no volen, evitar entrar a webs desconegudes, evitar contacte amb persones desconegudes, etc. És a dir, saber utilitzar internet tant la part de la web educativa i entorns educatius (moodle, aulablog, la web del centre, etc.) com els aspectes bàsics de la web 2.0 o web normal.


Los 5 grandes mitos sobre Moodle | Máxima FormaciónAulaBLOG. La Red de docentes que mira al futuro de la educación en ...

Crónica del VI Encuentro Internacional en Educared

dimecres, 6 de maig del 2020

Classe 06/05/2020

Durant la classe de hui s'ha presentat la nova pràctica de l'assignatura, la pràctica 6: Pissarra digital interactiva. Durant la realització d'aquesta pràctica ens adentrem dins del funcionament de les PDI i el software necessari per al seu correct ús a classe. Aquesta pràctica serà indispensable per a millorar la nostra competència amb els dispositius electrònics amb ús didàctic i ens donarà recursos per a treballar amb aquest tipus de material interactiu i dinàmic amb els nostres alumnes.

dimecres, 29 d’abril del 2020

Classe 29/04/2020

Durant aquesta classe les nostres companyes han exposat el tema 13 de teoría anomenat "La incorporació als escenaris educatius de la pissarra digital". Aquest tema m'ha paregut molt interessant ja que les PDI em pareixen un bon recurs didàctic per a utilitzar a classe ja que ens ofereixen moltes més possibilitats que treballar amb fulls i fitxes normals. La ventaja de les PDI és que a diferència d'un projector on només es pot utilitzar per a projectar imatges, les PDI a més de projectar imatges, es pot interactuar amb elles, dibuixar, tocar, seleccionar, etc. És a dir, tenen un component de participació activa que el projector no té. A més, un altre punt que em pareix esencial i molt ventajós d'aquest recurs és la possibilitat de millorar la experiència a l'aula d'alumnes amb discapacitat com han exposat al vídeo les nostres companyes. El fet de tindre un component visual e interactiu permet a aquells alumnes amb dicapactitat auditiva compensar la mancaça de so amb el component visual i a més, per a aquells alumnes que tinguen discapacitat visual, el fet de poder veure el text o les activitats que tinguen que treballar en gran i no en una fitxa amb un tamany de lletra molt menor, facilitarà l'adaptació de les classes a aquestos alumnes.
D'una altra banda em pareix que com estem vejent al llarg de les sessions i les classes, les TIC a diferència del pensament comú que provoquen adicció, son insegures, provoquen falta d'atenció a classe, etc. estem vejent que són recursos que utilitzats de forma adequada adapten, milloren i favoritzen l'aprenentatge actiu, motivador i significatiu dels alumnes. La part negativa de les TIC són el preu, encara que cada vegada tenen un cost més asequible, per exemple el fet de tindre un ordinador personal per a cada alumne pot ser massa costós per al centre, per tant digam que les TIC podría provocar una desigualtat d'oportunitats al no tindre accés tots els alumnes a alguns recursos com poden ser ordinadors, tablets, etc.
En conclusió, tant les PDI com els demés recursos que hem anat vegent al llarg del blog hem pogut comprovar que milloren en gran mesura la qualitat de l'educació i la fan més motivadora i lúdica.


Per últim durant aquesta classe s'han exposat i comentat els treballs dels contes que vam crear per a la pràctica 5 de l'assignatura.



dimarts, 28 d’abril del 2020

Web 2.0

Durant el desenvolupament d'aquest treball hem aprés a crear contingut o material educatiu per als nostres alumnes com són els contes, un recurs atractiu i senzill per transmetre un missatge, en el nostre cas el missatge que volíem transmetre era la integració del nostre protagonista Martí i el descobriment d'una societat on els valors negatius estaven totalment erradicats. M'ha paregut una activitat interessant tant des del punt de vista educatiu com tècnic ja que hem pogut treballar amb aplicacions de disseny professional i hem aprés a crear il·lustracions, unes il·lustracions que potser en un futur necessitarem per contar una història d'erradicació del bullying a les nostres classes, o qualsevol missatge que vullgam transmetre als nostres alumnes.

Respecte a la creació d'una activitat per a treballar amb els recursos que hem creat, i per a fer partíceps als nostres alumnes de la creació del conte, l'activitat que hauríen de desenvolupar els nostres alumnes en relació amb el conte sería la narració del mateix, és a dir, el fet de donar-li veu als personatges que hi apareixen al conte.
Aquesta activitat estarà destinada per al curs de tercer de primària i l'objectiu serà treballar l'expressió oral, la competència digital, millorar la creativitat dels alumnes, familiaritzar-se amb l'entorn digital per tal de grabar les narracions i crear ells les veus dels personatges.
Per al desenvolupament de l'activitat es dividirà la classe en grups de treball, cada grup estarà format per els membres que li donaran veu als personatges que hi apareixen. La idea és que per a donar veu als personatges es basen en el conte ja creat però s'avaluarà positivament el fet de introduir noves narracions originals que estiguen en relació amb la història prèviament creada o introduisquen finals alternatius, és a dir, que s'apropien del conte original per a que sense canviar la idea principal de Martí a Mart, puguen fer-ho més personal.
Per a grabar les veus utilitzaran qualsevol dispositiu electrònic amb micròfon ( telèfon mòvil, tablet, ordinador, etc.) Després amb eixos audios el profesor els juntarà en l'ordre que diguen els alumnes per crear la història narrada dels alumnes (Com que el fet de utilitzar programes per a juntar els audios potser un poc complicat per als alumnes, sería recomanable que ho feren amb ajuda dels pares o ho faça el professor a classe ja que no es tarda massa temps).



Aplicacions web pràctica 5

Per al desenvolupament d'aquesta pràctica hem utilitzat aplicacions web y programes d'edició de fotografía per a la creació tant del conte com de la portada i la targeta promocional.
Primerament degut a que no tenim destreses artístiques vam buscar per internet en webs d'imatges lliures de drets com és https://www.freepik.es/ imatges per al nostre conte. Com que el conte tracta sobre un viatge espacial, i per a que les imatges tingueren concordància, ens vam centrar primerament en trobar imatges d'un astronauta (el personatge principal) que sigueren iguals però desde diferent perspectives. Una vegada teníem les imatges del nostre personatge principal únicament vam necessitar trobar a la web freepik imatges de l'espai, naus espacials, planetes i totes les imatges necessàries per a donar forma al nostre conte. Una vegada teníem les imatges descarregades, vam emprar l'aplicació d'edició photoshop per muntar les imatges, combinarles i crear les il·lustracions que volíem.



Les imatges base del nostre conte van ser les del astronauta i la seua nau espacial que són les següents:






Una vegada que teníem les il·lustracions base del conte les vam juntar amb l'aplicació photoshop on afegint una imatge de l'espai, text i una imatge del planeta Mart vam conseguir crear la portada que és la següent:



Una vegada teníem la portada, vam tractar de fer les il·lustracions del conte.
De igual forma, a partir de les imatges base de l'astronauta  les vam editar, conseguint les il·lustracions desitjades, amb l'aplicació photoshop. Com que vam realitzar diverses il·lustracions, deixarè a continuació algunes de les que vam crear com a exemple:





Una vegada teníem les il·lustracions vam utilitzar l'aplicació storyjumper per afegir el text que acompanyava a cada il·lustració i donar-li format de conte. El resultat final el podem trobar al següent enllaç: https://www.storyjumper.com/book/read/82392545/MARTÍ-A-MART


Finalment vam crear les targetes promocionals utilitzant l'aplicació canva que és un recurs web que ens permet crear follets promocionals 



De igual forma que amb photoshop, vam utilitzar les ilustracions que vam conseguir lliures de drets i vam juntar-les amb text i imatges de fons per crear les targetes:



Per últim, per a crear el núvol de paraules hem emprat l'aplicació web WordArt. Aquesta app ens permet crear núvols de paraules a partir de conceptes o paraules que insertem manualment on podem canviar el tipus de lletra, l'orientació del text i l'estil. A més, podem definir la forma de les paraules del núvol insertant una imatge on s'omplirà dels conceptes que introduim. En el nostre cas, per a que estiga en relació amb el nostre conte, hem triat una imatge base d'una nau espacial i el nostre núvol de paraules ha quedat així:









dissabte, 18 d’abril del 2020

08/04/2020

El equip 15 va presentar el seu tema de teoría 19 "El software lliure aplicat a l'educació. Les polítiques del software lliure".
Per software lliure entenem tota distribució, programa o recurs informàtic d'accés lliure, de distribució lliure o de modificació o canvi del codi lliure, és a dir, tot programa que ens permet conseguir, distribuir o utilitzar-lo de forma lliure. Al tema ens ofereixe alguns tipus de software lliure com pot ser les distribucions de linux (software lliure més conegut amb una gran seguretat que normalment s'utiltiza en servidors web) com pot ser lliure. Aquest tipus de software en l'educació ens permet crear distribucions adaptades als nostres requisits, també el fet de que siguen gratuïts permet al centre no gastar els 100 euros que costa normalment cada llicència de Windows e invertir aquests diners en millorar les instal·lacions del centre per exemple. D'una altra banda, aquest tipus de software educatius solen ser més simplificats i per tant, per a introduir als nostres alumnes al món de la informàtica ens seràn perfectes ja que estan pensats, elaborats i distribuits per al seu ús en col·legis. En la meua opinió, em pareix esencial utilitzar aquest tipus de software ja que accelerarà la adaptació dels nostres alumnes al món digital, millorarà les seues competències i a més, serà molt segur ja que com he dit abans, aquest tipus de software com són les distribucions de linux són els softwares més segurs que podem trobar en l'actualitat, incús més que el ja tan famós Mac OS on hi ha una famós mite de que no hi han virus per a aquest sistema operatiu, i és totalment fals ja que en l'actualitat no hi ha cap SO sense virus, encara que per ordre de seguretat, està comprobat que el més segur és linux, seguit de Mac OC i finalment Windows.
Las distribuciones Linux más buscadas de 2015

3/04/2020

Aquest dia es va presentar la pràctica 5 "fotografia digital en la web 2.0" i se'ns va introduir els pasos a seguir per a la realització de la mateixa. El fi d'aquesta pràctica és de igual forma que el vídeo, crear un objecte d'aprenentatge digital, en aquest cas d'imatges per a narrar una història, ensenyar un contingut o realitzar un procés d'aprenentatge. De igual forma que amb la pràctica anterior, em pareix molt acertada aquesta pràctica ja que és un recurs més del que disposarem en el futur per crear contingut educatiu propi per adaptar-lo a les nostres necessitats i donar les classes.

Relats digitals

Els dies següents es van publicar els diferents relats digitals al blog de l'assignatura i per la nostra part vam comentar què ens havíen paregut cadascún. En conclusió, aquest treball em va parèixer una bona forma de introduir-nos en la producció audiovisual creant relats que potser en un futur necessitem en les nostres classes per a recoltzar-nos en un instrument tan important com hem vist que és el vídeo i millorar el procés d'ensenyança-aprenentatge de qualsevol contingut del currículum, per tant pense que ens ha sigut i serà de gran ajuda haver ralitzat aquesta pràctica familiaritzan-nos amb la producció del vídeo i del relat audiovisual.
A més, el nostre relat tractava de la discriminació d'un elefant per el seu aspecte i finalitzava amb una reflexió del lleó, el rei de la selva on explicava que per a poder viure en societat és necessari respectar i acceptar a totes les persones tal i com són.
En aquest cas, deixe a continuació el nostre relat:

classe dimecres 01/04/2020

Durant aquesta classe es va presentar juntament amb el seu kahoot el tema 8 del manual anomenat "Uutilització educativa del so, els podcasts". Els podcasts en la meua opinió són els grans desconeguts de la web 2.0 degut a ser arxius únicament d'àudio ja que enfront dels vídeos, els podcasts solen ser menys coneguts encara que són una ferramenta molt important i amb molts avantatges respecte els vídeos. Per exemple, els arxius de podcasts tenen un pes molt menor respecte a qualsevol vídeo, per tant podem emmagatzemar més i transferir-los amb major facilitat, a més, els podcasts són arxius que estan pensats per a que siguen escoltats i no es necessite la vista per gaudir d'ells, per tant són un bon complement per a escoltar-los mentres fem altres tasques al mateix temps, el vídeo encara que també es pot escoltar només, es troben pensats per a complementar les imatges amb els sons, per tant el fet de escoltar únicament un vídeo i no veure-lo provocarà que el missatge que vol transmetre eixe video tinga mancances o no es transmeta al complet la seua informació.
Les entrevistes moltes vegades es realitzen en format podcast i per tant com que encara la ràdio segueix mantenint-se activa i funcionant, el podcast també seguirà funcionant molt de temps més ja que com ja he dit moltes voltes no és necessita una informació visual per a transmetre un missatge, i el podcast permet transmetre informació emprant només un únic sentit i ens permet realitzar més accions al mateix temps que escoltem.
5 'podcasts' para aprender educación financiera sin moverse del sofá

classe divendres 27/03/2020

Durant aquesta classe es va presentar el tema 2 del manual corresponent a l'equip 9. Aquest tema s'anomena "La competencia digital dels estudiants, competència clau per al desenvolupament en la societat de la informació"

Com hem vist al llarg dels temes, vivim en una societat de la informació, les societats actuals es basen en com accedim a la informació, per això del seu nom societat de la informació i per tant, per a poder adaptar-nos i viure en aquesta societat es necessari que els alumnes tinguen una competència i alfabetització digital mínima ja que en el seu futur laboral els serà necessari.  Ensenyar als nostres alumnes a accedir a la informació de forma crítica també serà imprescindible ja que vivim en un món on constantment estem bombardejats per informació i moltes vegades són bulos o no són veritat, per tant, és molt important que els alumnes adquirisquen a banda de la capacitat d'utilitzar un ordinador i saber navegar per la web 2.0 o per internet, la capacitat de tindre una visió crítica de la informació, aprendre a contrastar-la i a aprendre a fer inferencies ja que no sempre tot lo que veiem és lo que reialment és.

Sociedad de la Información - Qué es, características, origen ...

classe Dimecres 25/03/2020

Durant aquesta classe es va presentar el tema 4,7 i 10 del manual en diferents videos creats per l'equip 7.
El tema 4 s'anomena "El disseny, la producció i l'avaluació de les TIC aplicades als processos d'ensenyança i aprenentatge", el tema 7 s'anomena "Presentació multimèdia: principis didàctics i aspectes tècnics per a la seua producció" i el tema 10 s'anomena "La informàtica i la multimèdia: la seua utilització en infantil i primària"
Com podem observar els dos primers temes són més tècnics i fan referència als mètodes necessaris per implementar les TIC a l'educació. El fet d'introduir noves metodologies o instruments educatius a les classes necessita un procés de disseny i d'estudi de l'adaptació d'aquestos recursos ja que a banda d'implementar noves metodologies i ha que pensar el ús que tindran, com s'avaluaran, com es fa de forma correcta, etc. per tant, aquestos dos temes tant de la part tècnica de les TIC i dels instruments de presentació multimèdia són imprescindibles per al nostre futur com a docents ja que necessitarem un bagatge tècnic per poder adaptar els recursos a les nostres classes.

D'una altra banda, el tema 10 ens parla dels avantatges de l'ús de la informàtica a l'educació, tant primària com infantil. La informàtica com estem comprovant encara més aquestos díes de confinament, és una ferramenta imprescindible en la societat moderna, ha canviat la forma d'entendre el món i juntament amb el món l'educació que és un reflex de la societat. Com han explicat els companys als powers, la informàtica implica un aprenentatge on s'involucren un major nombre de sentits, tant el visual, el auditiu, el tàctil i per tant es produeix un aprenentatge més contextualitzat i més durader.
Hi han molts programes educatius amb infinitats d'opcions per a treballar diferents temes dels currículums, per tant, el fet d'utilitzar la informàtica en l'educació permetrà que els alumnes tinguen un aprenentatge més adaptat a les seues necessitats, més motivador, més interactiu i atractiu i en difinitva més educatiu i lúdic. Per tant com podem veure, sempre i quan es faça un ús segur, correcte i equilibrat de la informàtica, millorarà en gran mesura el nivell d'aprenentatge dels alumnes.

SEÑALES DEL AIRE: TE GUSTARIA QUE TU ORDENADOR TE SALUDE CUANDO LO ...

diumenge, 12 d’abril del 2020

WEBQUESTS

Hi han moltes webquests que no estaven encara exposades a classe i per tant com és el cas del nostre grup les vam compartir amb els nostres companys. No vaig a fer un comentari un a un de cada webquest que han muntat tant el meu grup com els meus companys ja que eixe comentari es troba a la caixa de comentaris de cada webquest que he anat posant al llarg d'aquestos dies, pero si m'agradaria fer una reflexió general.

Les webquests són ferramentes de treball autònom que creen els profesors per a permetre que els alumnes puguen adquirir coneixements a les seues cases. De normal, les webquests són complements a les classes presencials que s'utilitzen per a acabar d'adquirir els coneixements, però quan les classes presencials no es poden realitzar, que no sol ocòrrer però com hem pogut veure està passant, és important que els professors tingam les suficients capacitats per oferir contingut de qualitat als nostres alumnes per a que puguen continuant amb la seua educació i aprenentatge. Per això i en relació amb les webquests pense que el fet de que en aquesta assignatura hajam vist aquest recurs ens serà de gran utilitat per al nostre futur ja que encara que no es torne a repetir aquesta situació, crear webquests, videos, material relacionat amb les TIC serà sempre un gran recurs per a millorar l'educació i adaptar-la a cada alumne.

Crear webquest con WordPress | CO&ME MDC

classe 18/03/2020

Aquest dia, sen'ns va introduir la pràctica 4 de l'assignatura i se'ns van donar les indicacions per a continuar amb les classes de manera virtual.
Aquesta pràctica consistia en la creació d'un video amb recursos personals amb l'objectiu de narrar una història d'inclusió educativa que concienciara als nostres alumnes.

Aquesta pràctica em va parèixer molt interessant ja que ens ha permés adentrar-nos en la creació de vídeos, familiaritzar-nos amb programes d'edició i concienciar als nostres alumnes amb relats inclusius.
Com estem veient durant aquestos dies de quarentena, el video és un recurs que està permetent continuar amb les classes virtuals, i el fet de crear ja no soles relats inclusius sinó contingut en format video per a les nostres classes millorarà l'aprenentatge dels nostres alumnes. Cada alumne té un ritme d'aprenentatge diferent, no tots aprenen al mateix ritme, per tant, el fet de crear contingut en format video que puguen revisar els alumnes quan arriben a casa per si tenen dubtes de la sessió d'eixe dia millorarà en gran mesura l'adaptació de les sessions a tots els nivells ja que aquells alumnes que presenten més dificultats podran tornar a veure els continguts de classe a les seues cases el nombre de vegades que necessiten.





Classes no presencials

Degut a la situació actual, el blog continuarà funcionant però potser les entrades no coinxidiran amb els dies de classe encara que tractarè de seguir el mateix ordre que quan les classes eren presencials, per tant de igual forma que abans, faré entrades amb la meua opinió dels temes exposats, dels continguts que vejam en les classes, etc.

Com a xicoteta reflexió respecte la situació que estem vivint pense que és una situació totalment nova, i que ens ha vingut de sobte encara que feia temps que alguns països ja l'estaven patint. Respecte a les TIC i la situació actual, estem comprobant com les TIC estan ajudant moltíssim a llevar-li gravetat a la situació ja que ens permeten continuar en contacte amb les nostres families, permeten continuar amb les classes de manera virtual, permeten per exemple que els enferms del virus puguen parlar i veure a les seues famílies. Per tant, com podem veure les TIC ens permeten continuar amb la comunicació de la societat i això permet que l'aïlament no siga tan greu. Respecte a l'educació i la situació actual, hem comprovat que les TIC són més importants de lo que pensàvem i que per tant com que l'educació és un reflex de la societat, debem de garantir una eduació de qualitat en l'ús de les TIC, ja siga ensenyant a utilitzar-les de forma segura i adequada com utilitzant-les com recurs per a donar les clases.
En conclusió, les TIC són una ferramenta de comunicació que estan permetent que la societat no es paralitze completament, ens estan permetent continuar de forma molt aïllada amb les nostres vides i que per tant debem aprendre quan acabe aquesta situació i tractar d'implementar les TIC en major mesura a les nostres classes per a familiaritzar als nostres alumnes ja que com hem comprovat quan tot es paralitza, les TIC encara poden continuar funcionant.

Aprendo y enseño con las TIC

dissabte, 11 d’abril del 2020

Classe 13/03/2020

Durant aquesta classe, vam continuar amb l'exposició dels temes de teoría i les miniquests dels nostres companys. Aquest dia li va tocar al grup 6 la seua exposició del tema 17 del manual anomenat La organització de les TIC en els centres d'infantil i primaria: models organitzatius.
Durant l'exposició, les nostres companys ens han parlat de tots els mecanismes que utilitzen els centres per integrar les TIC a l'educació. Per exemple m'ha paregut molt interessant el plan TIC un document que es troba en el Proyecte educatiu de centre i coordina l'ús de les TIC al centre per millorar la seua integració amb els continguts de les diferents unitats.
També la creació de comissions de coordinació m'ha paregut molt interessant ja que s'encarrega de repartir les tasques del centre i tractar que tot funcione d'una forma coordinada i unida ja que serà clau per al correcte funcionament del centre.
És a dir, aquesta exposició em va parèixer molt important per conèixer els mecanismes logístics que utilitza el centre per coordinar la introducció de les TIC a les classes i de fet em pareix molt important conèixer-les per a que la seua implementació siga correcta i coordinada.
Finalment, vam realitzar el kahoot i posteriorment al igual que els demés dies es va continuar amb l'exposició de les Webquests.

Classe 11/03/2020

Durant aquesta classe el nostre grup vam exposar el nostre tema del manual, el tema 9: "El vídeo en la enseñanza y la formación".
Durant aquesta sessió, vam explicar la importància que tenen els vídeos a l'entorn educatiu ja que milloren la motivació dels alumnes, oferixen un aprenentatge significatiu adaptat a un context real, millora la creativitat i permet aïllar seqüències, és a dir, si el alumne no comprén una part del video, té la possibilitat de tornar a visualitzar aquesta part i d'aquesta forma s'adapta a tots els ritmes d'aprenentatge i situacions.

A més, vam explicar les fases de producció d'un video i les seues funcions com per exemple algunes són instrument motivador, instrument de coneixement, d'avaluació, de comunicació i de formació del professorat.

La societat està envoltada de vídeos, ja siga la televisió, YouTube, etc., per tant cal ensenyar les ventatges i possibilitats educatives del vídeo als nostres alumnes, ja siga utilitzant vídeos per donar o explicar certes part d'una unitat didàctica com crear-los ja que el fet de produir un video implica una reflexió, investigació i producció prèvia que a més de ajudar a adquirir els coneixements que s'explicaran al vídeo, farà que perduren millor en el temps que si es llegiren d'un llibre convencional.



A continuació de l'explicació del tema, vam reailtzar el Kahoot i finalment un altre grup va exposar la seua miniquest on van utilitzar realitat virtual per a la seua exposició, fet que em va agradar molt i de segur utilitzaré en les meues unitats didàctiques del futur ja que em va sorprendre molt i pense que pot ser molt atractiu per als alumnes.




divendres, 10 d’abril del 2020

Classe 04/03/2020

Durant aquesta classe els nostres companys van exposar el tema 16 del manual anomenat "La utilitzación de las redes sociales desde una perspectiva educativa".

La presentació em va parèixer molt dinàmica, visual i atractiva. A més, van utilitzar la xarxa Instagram on ens van invitar a comentar una publicació amb exemples de xarxes socials educatives que ens van servir d'ajuda per a ampliar els nostres recursos per si en un futur necessitem o volem utilitzar alguna d'aquestes xarxes en les nostres sessions.

D'una altra banda, el tema de les xarxes socials em va parèixer molt interessant ja que les xarxes socials són un element importantíssim en la societat actual. El fet de no tindre cap xarxa social dificultarà en gran mesura la teua interacció amb la societat ja que en l'actualitat fins i tot per a trobar treball s'utilitzen xarxes socials com pot ser "Linkedin" per tant com que l'escola és un reflex de la societat, és important que ensenyem a saber utilitzar les xarxes d'una manera adequada i sempre segura ja que el fet de muntar més informació de la que volem a les xarxes pot ser un gran problema i a voltes difícil de solucionar ja que quan una informació es puja a la red és difícil eliminar-la sense que quede rastre.

Finalment el segon grup va exposar el seu treball anomenat "Viatge", una miniquest molt dinàmica on van utilitzar vídeos grabats per ells mateixos per crar un fil conductor on anar captant l'atenció dels espectadors i transmetre els continguts de la webquest. Em va parèixer un treball molt ben fet, on de nou els nostres companys com els grups anteriors han sabut captar la nostra atenció, fer un treball diferent i original als anteriors i transmetre uns continguts i treballar uns objectius a la web que era l'objectiu d'aquesta pràctica.


Classe 28/02/2020

Al començament d'aquesta classe els nostres companys van exposar la seua webquest relacionada amb el cos humà on hi havia un recorregut per tot l'aparell digestiu on per a eixir d'aquest havíem de anar responent les preguntes relacionades amb el temari. Aquesta exposició m'ha agradat molt, ha sigut molt original i la idea del recorregut de l'aparell digestiu m'ha agradat molt.


A més, durant aquesta classe els nostres companys de l'equip 3 van exposar el tema 3 de teoria anomenat "Nuevos escenarios para la formación. La integración curricular de las TIC".

La presentació del tema va estar molt bé, va ser dinàmica i la van exposar d'una forma clara i simple. Aquest tema  ens ha permés veure la importància de les TIC en l'àmbit educatiu i el gran potencial que tenen per millorar l'aprenentatge dels nostres alumnes. Les TIC ens ofereixen un aprenentatge més adaptat a cada alumne gràcies a la infinitat d'aplicacions que troben i per tant ofereixen adaptar-se al ritme d'aprenentatge de cada alumne. A més, tenen una apariència atractiva que els agrada als xiquets i capta la seua atenció i motivació, per tant si ensenyem a utilitzar-les de forma adequada i obtenint tot el seu potencial educatiu seràn una ferramenta indispensable per a l'aprenentatge dels nostres alumnes.

dijous, 27 de febrer del 2020

Classe 25/02/20

Durant aquesta classe hem continuat amb les exposicions dels temes de l'assignatura per grups i hem començat  a veure les primeres exposicions de les miniquests. En el cas de hui s'ha exposat el tema relacionat amb l'ús de les noves tecnologíes i els rols dels docents i alumnes davant de les tecnologíes. Ha sigut una exposició molt acertada i m'ha agradat. Hem pogut aprendre l'efecte de les noves tecnologíes en l'actualitat i més concretament en l'educació juntament amb el rol i paper tant dels professors com dels alumnes i la necessitat de tindre una participació activa.

A més, al final de cada exposició hem fet una evaluació mitjançat  kahoots dels temes proposats.
Gràcies a aquestes exposicions ens han donat idees de com realitzar les nostres futures presentacions i he de dir que m'han agradat molt les propostes presentades per al meu futur com a docent

divendres, 21 de febrer del 2020

classe 21/02/20

Durant la classe de hui els nostres companys han exposat el seu tema de teoría. Encara que la classe ha sigut algo més curta que les demés ens hem pogut ajustar al temps i no hi ha hagut cap problema. L'exposició ha sigut del tema relacionat amb les wikis, la web i el blog. M'ha agradat la idea dels nostres companys de fer l'exposició amb racons on anàvem passant en grup i anaven realitzant les activitats proposades relacionades amb el temari. Ha estat molt dinàmica i el fet d'utilitzar racons ha permés que estiguerem més atents a la classe i han captat la nostra atenció. El fet de l'utilització de racons com hem pogut comprovar és una bona opció a tenir en compte a l'hora de les classes ja que activa als alumnes i els fa atendre en tot moment.

dimecres, 19 de febrer del 2020

Classe 19/02/20

Durant aquesta classe vam començar a treballar en la idea de les nostres futures webquests. Al principi no sabíem què era una webquest ni la diferència entre miniquest i webquest. Vam començar a informar-nos i descobrir el objectiu i finalitat de les webquests i ens vam adonar que les webquests eren una forma de treball dels alumnes per a que de forma autònoma amb les instruccions de la web pugueren adquirir o aprendre uns continguts o objectius. Una vegada que vam tenir clar què eren les webquests i miniquests vam començar a pensar en el disseny de la nostra. Al pricipi vam pensar en fer una webquest relacionada amb el cos humà i la salut però com que no ens va acabar d'agradar, vam canviar a l'espai, els planetes i la Terra que vam trobar més atractiu i dinàmic per als alumnes.

Ciencia online para aprender sobre el espacio durante el confinamiento

divendres, 14 de febrer del 2020

Classe 14/02/2020

Durant aquesta sessió hem acabat les exposicions dels treballs a classe i em començat a veure la pràctica nùmero 3 on tindrem que fer una web emprant google sites. Aquesta és una ferramenta que permitix crear webs sense tindre idea de HTML5 que és el llenguatge de programació que s'utiliza per a la creació de webs, Google sites ens permet tindre un entorn més atractiu i simple per a crear les nostres webs. A més, una altre punt interessant d'aquesta ferramenta és que no necessitem comprar un servidor o host on es trobe mensualment la pàgina allotjada ja que als servidors de google se'ns permet de forma gratuïta guardar la nostra web i donarle serveï, per tant aquesta ferramenta és molt interessant per al nostre futur com a docents i el nostre futur personal.

dijous, 13 de febrer del 2020

Classe 11/02/20

Durant la classe de huí, hem continuat amb les exposicions dels murals digitals que vam començar a exposar la classe anterior i al igual que en la classe anterior hem comentat els treballs exposats, els punts que ens han agradat i els que hauríen que millorar.
Pero últim i per a finalizar la classe d'acord amb el treball del mural d'un grup que van exposar i on treballaven l'espai i la galaxia, va sorgir la qüestió de si és veritat que vam arribar a la lluna.
A continuació i després de fer una recerca pero internet posaré algunes proves de l'arriba a la lluna.

La primera prova és el reflector llunar que van deixar els integrants llunars a la superfície de la lluna. Amb aquest reflector làser es pot mesurar la distància que Hi ha desde la terra a la lluna mitjançant la reflexió d'un làser enviat desde la terra.
La segona prova és les empremptes que van deixar els astronautes de l'apollo 12 i que més tard els apollos posteriors han pogut veure .

Una altura prova és la basura espacial que han anat deixant els astronautes a mesura que han anat fent les expedicions

Les roques que van portar de la lluna (uns 30kgs de la lluna i més de 200 kgs d'altres roques espacials) són més antigues que la roca més antiga que es té de la terra.

Per últim es va dir que com que a la foto no hi apareixien estrel•les a la lluna és perque les càmeres no tenen suficient capacitat per poder captar aquesta llum produida per les estrel•les al igual qu quan Fem una foto a la lluna amb el nostre mòvil necesiten un cèl molt clar i brillant per poder captar la seua llum

diumenge, 9 de febrer del 2020

Classe 07/02/20

Durant la classe de hui, hem fet una breu introducció dels aspectes que es tindran en compte en les exposicions i a continuació hem començat a exposar els nostres murals electrònics. A la fi de cada exposició hem fet un breu comentari d'aspectes com la presentació, el contingut i el disseny de cada treball i hem realitzat crítiques constructives de cada exposició.

dimecres, 5 de febrer del 2020

Classe 05/02/2020

La classe s'ha estructurat en tres parts. La primera part ha sigut una xarrada o introducció al NOOC que tindrem que realitzar per part dels serveïs informàtics de la biblioteca que és la continuació del NOOC que ja vam realitzar el primer any de carrera. A aquest curs es tractaran temes com la búsqueda d'informació a bases de dades com pot ser dialnet i la citació amb format APA entre altres.
D'una altra banda, hem vist el primer tema de teoría a classe, aquest tema tracta la societat de la informació i com es relaciona amb l'educació i les TIC. Hem vist que el fet de l'aparició de les TIC ha canviat el mode d'obtindre i accedir a l'informació. En l'actualitat tenim accés inmediat amb qualsevol ordinador a l'informació i és important ensenyar als nostres alumnes no a com accedir a l'informació sinó com saber emprar adequadament l'informació, a com saber buscar l'informació adequadament, contrastant-la i comparar-la amb informació d'altres fonts, és a dir, és més important saber com buscar informació adequadament que com accedir a l'informació ja que accedir a l'informació podem tots, però buscar informació és més difícil.

A més a més, hem fet un xicotet debat sobre les TICS, amb arguments a favor i en contra d'aquestes, exposant els aspectes positius i negatius. En el meu cas jo estic a favor de les TIC i pense que en comparació amb els aspectes positius, hi han molt pocs aspectes negatius. En l'actualitat es parla molt de l'adicció que creen les TIC i que en moltes ocasions poden arribar a crear una enfermetat de dependència però pense que quan van eixir les primeres tel·levisions també hauría gent que féu un ús excessiu d'aquestes. Per tant pense que ara les TIC estan de moda i és normal que siguen criticades i questionades però en la meua opinió ussos excessius i inadequats es relitzen de tots els objectes, ja siguen TICS, aliments, fàrmacs, etc. per tant no és tant el fet de criticar les TIC i limitar-les sinó ensenyar a fer un ús responsable i equlibrat d'aqeuestes.

Per últim hem realitzat un kahoot del tema vist a la classe de hui.


divendres, 31 de gener del 2020

Classe 31/01/2020

Hui hem començat la classe apronfundit amb l'elaboració del nostre blog. Hem aprés com s'afegeixen "gadgets" amb codi HTML al nostre blog. Hem afegit un rellontge i en el meu cas he afegit uns quants gadgets més. Encara que jo ja coneixia com s'utilitzaven els gadgets he refrescat la meua memòria.

D'una altra banda, hem fet un xicotet debat sobre les noves tecnologies, el seu ús a l'educació, els aspectes positius i negatius d'aquestes, com ha canviat la forma de comunicar-nos i les nostres interaccions, etc. En el meu cas pense que les noves tecnologies han millorat molt la nostra societat. Sempre hi hauran persones que diran que les noves tecnologies són perjudicials, creen adiccions, i en general no són bones per a la societat però jo pense que les TIC han revolucionat la forma en la que ens comuniquem, podem estar en contacte amb persones que es troben en una altra part del món, tenim accés al moment a la informació (abans hi havia que anar a la biblioteca per poder accedir a la informació), en l'àmbit de l'educació les TIC aumenten la motivació dels alumnes pel coneixement, adquireixen una major autonomía que els permet autoaprendre i millorarà la seua autoestima i a més, potència la creativitat dels alumnes. Com tot, té les seues parts roines ja que fer un ús inadequat de les TIC provocarà conseqüències negatives, però a mode de metàfora, fer un ús roín de qualsevol medicament també provocarà conseqüències roínes. Per tant, els alumnes hauran de fer cas a les instruccions dels professors al igual que els pacients als metges per poder emprar tant les TIC com els medicaments adequadament i aprofitar els seues avantatges.

Per finalitzar la classe, hem començat el treball del mural digital per grups.


dijous, 30 de gener del 2020

Primer dia de classe

Aquest primer dia de classe se'ns ha introduit l'assignatura i els continguts. A més, hem vist la programació i com serà l'evaluació amb la creació de kahoots.
D'una altra banda hem format grups de treball per a les posteriors pràctiques que realitzarem i també hem fet una primera aproximació a la creació d'un blog a mode de diari per a l'assignatura.

Aquesta assignatura m'ha agradat i m'ha paregut diferent i atractiva amb l'incorporació de metodologies noves com la realització d'un blog, l'evaluació per kahoots, i l'ús de les TIC que normalment no utilitzem en les altres assignatures. Espere no canviar d'opinió al llarg del quatrimestre!

dimecres, 29 de gener del 2020

Introducció

Hola, soc Manu i aquest serà el blog on escriuré un diari sobre el desenvolupament de l'assignatura de "Desenvolupament curricular i aules digitals en l'educació".